Skarpare bilder med mindre brus

Undviker du att gå upp i höga ISO på din kamera, eftersom bilderna blir för brusiga? Med rätt teknik kan du minimera bruset och lyfta fram detaljerna i bilden

 

Lär känna din kamera

Om du granskar dina mest brusiga bilder, så upptäcker du snart att bruset i de flesta fall alltid syns i skuggor och mörka partier. Detta beror på att kamerans sensor får hårdjobba för att öka ljuskänsligheten i dessa ljussvaga delar, vilket resulterar brus. Genom att istället överexponera bilden något och släppa in mer ljus, låter du elektroniken jobba mindre med mindre brus som följd. I bilder med dåligt ljus och högt ISO överexponerar jag alltid mellan +2/3 - +1 EV. Bilden blir lite ljusare än vanligt, men det kan jag sedan enkelt fixa i Lightroom genom att sänka exponeringen lika mycket. Genom att testa dig fram i dålig belysning, kan du komma underfund med hur din kamera reagerar. Det enda du skall vara uppmärksam på, är att du inte fräter ut högdagrarna för mycket. Denna teknik kallas att "Exponera till höger", vilket kommer av att du pressar informationen i histogrammet åt höger.

Låt rätt program göra jobbet

Jag använder oftast LightRoom till nästan all redigering inom gatufoto. Brusreduceringen och källskärpningen fungerar bra på de flesta bilder, och med lite finjustering kan man få bort det mesta av bruset. I riktigt svårt brusiga bilder räcker dock inte LightRoom till, och då får man hjälp av mer avancerade program som exempelvis DxO Optics Pro. Detta program är enligt uppgift det vassaste programmet på marknaden när det gäller brusreducering, och en billigt investering för att våga höja ISO på din kamera. DxO profilerar nämligen alla kameramodeller som programmet stödjer, vilket gör att programmet automatiskt hittar exakt den brusform just din kamera har. Genom att känna till mer om bruset, kan programmet också rätta till mer av bruset samtidigt som detaljerna bevaras. Förutom brusreducering är programmet grymt på att källskärpa bilderna och rätta till skärpefel i olika objektiv. Har du missat DxO Optics pro, så bör du kika på detta.

 

Ett förälskat par med ögonen på varandra.
Denna bild överexponerade jag 2/3 steg på ISO 6400. Därefter en vända i DxO Optics pro för att lyfta detaljer och minimera brus.

Slutligen

Går du och suktar efter ny kamera som bättre klarar av att ta bilder i höga ISO? Är du säker på att du verkligen pressar din kamera till det yttersta? Istället för att lägga pengar på ny utrustning, borde du lära känna den utrustning du redan äger. Lägg hellre pengarna på ett mer avancerat program som bättre klarar av att brusreducera dina bilder.

Taggar: tips och trix