Ett knep för att slippa fokusera med kameran

 

Vad sägs om ett knep, som låter dig ta skarpa bilder utan att behöva fokusera med kameran? Knepet kallas hyperfokal, och är en fantastisk teknik för dig som bara vill lyfta kameran och skjuta snabba bilder utan att tänka på fokus.

Hyperfokalen – Svårt ord, enkel teknik

Hyperfokalen låter vansinnigt avancerat, men är en mycket enkel teknik. Den innebär att du på en viss bländare får skärpa från ca 2.5 m till oändligheten, vilket gör att i stort sett allt i bilden blir skarpt. Du minns säkert gamla analoga kompaktkameror där du inte kunde ställa fokus, men allt ändå blev skarpt. Detta är hyperfokalen.

I toppen av pyramiden
I denna bild har jag på förväg satt fokus som hamnar ungefär där trappan börjar, och jag får då fokus hela vägen i bilden utan att fokusera med kameran.


Med brännvidden 24mm och bländare f/8, kan jag ställa in fokusen på ett objekt 2.5m från kameran och då få fokus hela vägen i bilden. Detta är perfekt inom gatufoto, eftersom jag då på förväg manuellt kan ställa skärpa och alltid vara skjutklar med kameran. Detta så länge personen jag fotar befinner sig minst 2.5m från kameran. Smidigt va?

Hyperfokal fungerar dock bäst på vidvinkel-brännvidder, eftersom skärpedjupet annars blir för kort.

Testa själv

Gör så här:

  1. Ställ in 24 mm brännvidd på ditt vidvinkelobjektiv (på icke fullformat väljer du 18 mm).
  2. Ställ din kamera läget bländarförval (AV på Canon)
  3. Ställ in bländare f/11
  4. Slå på Autofokus och ställ in fokusen på ett objekt ca 2 m från kameran.
  5. Slå över till manuell fokus, och ta ett kort.
  6. Backa några steg och ta ytterligare kort.
  7. Nu skall objektet och allt bakom vara i fokus

När du lärt känna din utrustning, kan du använda dig av ditt objektivs avståndsskala. Du kan då direkt i skalan se vart du bör ställa skärpan och hur stort skärpedjupet blir. Läs mer på Wikipedia om avståndsskalan.

Glöm inte använda tillräckligt korta slutartider när du testar, annars får du oskärpa av helt andra anledningar. Tumregeln säger att du minst bör ha 1/30 med brännvidd 24mm, men om folk rör sig i bilden får du minst öka till 1/125s+.

Slutligen

Skärpa i oändligheten är något överdrivet, och du kan själv experimentera fram hur stort skärpedjup du behöver i dina bilder. I praktiken nöjer jag mig med ca 30m skärpedjup. Detta gör du genom att ställa fokus närmare kamera tills du hittat rätt skärpedjup för den bländare du använder. Tabellen nedan är inte att betrakta som vetenskaplig på något sätt, och är specifik för just min utrustning. Den kan dock ge dig en fingervisning. Ut och testa istället för att sitta här och läsa ;)

BrännviddBländareKortaste avstånd till objekt i fokusSkärpedjup
 24 mm f/8  2.5 m  oändligt
 24 mm f/11   2 m oändligt
 24 mm f/16   1.3 m oändligt 
 35 mm f/8  5.3 m oändligt 
 35 mm f/11   3.9 m oändligt 
 35 mm f/16   2.7 m oändligt 

 

Taggar: gatufoto, streetphotography, kamerainställningar, tips och trix