Vilka kamerainställningar använder man vid gatufoto?

 

För att fånga snabba ögonblick, gäller det att vara förberedd och alltid ha kameran skjutklar. När bilden du vill fånga susar förbi har du ofta mindre än en bråkdels sekund på dig att ta bilden. Då skall allt klaffa; kamerainställningarna skall sitta och fokusen skall sättas innan avtryckaren trycks ned. Är du för långsam, hinner bilden passera och är för evigt borta.

Gatufotografering dagtid utomhus

För att alltid vara skjutklar när jag gatufotar, har jag på förväg ställt in min kamera. Favoritläget är manuellt (M på Canon), där jag själv bestämmer alla inställningar.
När jag använder vidvinkel (ofta brännvidd 24-35mm) vill jag gärna använda bländare f/8-f/11 för att få så stort skärpedjup som möjligt och nyttja hyperfokalen. Jag vill ha skärpa från det som är närmast kameran, hela vägen bort i oändligheten. Samtidigt vill jag frysa rörelser hos människor i rörelse och måste därför använda en kort slutartid. Inte sällan sätter jag denna mellan 1/250s till 1/1000s beroende på ljusets förutsättningar och hur snabbt personen rör sig. ISO låter jag hamna där exponeringen blir rätt balanserad.

För att hitta rätt ISO tar jag alltid ett provkort och kikar på histogramet. Jag justerar sedan ISO, tills exponeringen är rätt. Om kameran tillåter Auto-ISO i manuellt läge, använder jag detta och låter ISO hamna där det hamnar. Var inte rädd att gå upp i höga ISO då du ofta kan minimera bruset i efterarbetet på de flesta modernare kameror. Själv är jag inte sällan uppe i ISO 12.800 (som mest ISO 125.600). Vid auto-ISO gäller det att du känner din kamera och på förväg vet om du behöver över/underexponera i olika ljusförhållanden. Särskilt vid starkt motljus kan kameran exponera fel, och då är det bra om du kan kompensera detta innan du tar bilden.

Eftersom jag uteslutande fotograferar i RAW-format behöver jag inte tänka på vitbalansen. Denna kan alltid justeras efteråt, och jag låter därför inställningen vara på auto.

Med dessa inställningar slipper jag tänka på det tekniska och kan fullt koncentrera mig på att ta bilden.

Gatufoto inomhus

Vid fotografering inomhus är ljuset betydligt sämre än utomhus, och då gäller det att anpassa inställningarna efter detta. Ett av mina favoritställen att fota på är shoppingcentret Nordstan. Ljuset består till största delen av lysrör och är på många ställen riktigt dåligt. Här gäller det att kräma på med högt ISO, och jag ligger därför nästan alltid på ISO 6400.

För att öka ljusinsläppet ytterligare, måste jag kompromissa med slutartid och bländare. Slutartiderna ligger någonstans mellan 1/125s – 1/250s beroende på hur mycket rörelse jag vill frysa.

Med bländaren utgår jag ofta från bländare f/8 och ökar med fulla steg tills jag hittar en balanserad exponering. Jag tar några testfoton och kikar på histogrammet för att få vägledning. Eftersom ISO är högt, försöker jag hålla histogrammet så långt åt höger som möjligt utan att högdagrarna blir utfrätta. Genom en svag överexponering, minimerar jag bruset. I efterarbetet kan jag sedan justera tillbaka exponeringen till rätt nivå med minimalt brus. Bruset är nämligen mest påtagligt i skuggor och mörka partier.

Slutligen

Kamerainställningarna är ovan ett exempel på hur det kan se ut när jag gatufotar. Hela tiden anpassar jag inställningarna efter förutsättningarna, och det är svårt att alltid använda exakt samma inställningar. Dessutom beror mycket på vilken kamera och objektiv du använder. Förhoppningsvis får du iallafall en fingervisning om hur jag tänker. Glöm inte bort att experimentera och hitta din egna stil och inställningar som du själv gillar.

 

Typ av gatufotoBländareSlutarttidISOVitbalans
 Utomhus dagtid f/8 - f/16  1/250 - 1/1000  1250  Auto
 Inomhus f/4 - f/8  1/80 - 1/250  6400  Auto

Taggar: gatufoto, streetphotography, kamerainställningar, tips och trix