FFG Workshop Gatufoto

I lördags anordnade Fotografiska Föreningen Göteborg (FFG) en workshop i gatufoto. Arrangerad och planerad av Jan Liedholm och Walle Grünewald från FFG's gatufotogrupp. Ett 20-tal fotografer deltog och övertog gatorna i Göteborg.

Tema berättande

Dagens tema var att berätta en historia med en serie på tre bilder, och arrangörerna hade noggrant förberett ett antal teman för gruppen. När man gatufotograferar i grupp, är det väldigt lätt att alla fotograferar samma objekt. Med hjälp av teman undviker man detta, då varje individ tvingas hålla sig till sitt egna tema.

Exempel på teman var:

  • Skall vi gå hem till dig eller mig, eller skall vi ta en kaffe först?
  • Vad har du på dig egentligen?
  • På språng

Givetvis fick deltagarna också hitta på egna teman.

En härlig grupp

Vi blev ett 20-tal fotografer som samlades runt elva-snåret vid Grönsakstorget. Där fick alla tydliga instruktioner och hållpunkter med olika mötesplatser under dagen. Givetvis även med obligatoriskt pub-besök inplanerat.

Blixt ny trend

Vädret var på topp med strålande solsken. Dessvärre inte optimalt väder ur fotosynpunkt. Många av oss fotograferade då med blixt, vilket blivit lite av en trend bland gatufotograferna i Göteborg. Blixten separerar objektet snyggt, ser till att lyfta detaljer i himlen som annars lätt fräts ut i solsken. Att fotografera gatufoto med blixt är en riktigt tung utmaning. Du har ett försök på dig att få din bild, sedan är du avslöjad. Dessutom är fotografering med blixt något med aggressiv, eftersom du måste gå riktigt nära, vilket ger en kittlande känsla i magen. När flera fotografer i grupp använder blixt, stöter man på lite mer upprörda människor än vanlig. Därför är det extra viktigt att dra på sitt allra största smil samt vara snabb och säker.

Blixten lyfter bilderna väldigt mycket, när solen gassar.
Gatuporträtt med blixt

Mina teman

Så fort jag kom in till stan uppslukades jag av min kamera och började fotografera som jag alltid gör. Givetvis med blixt i det härliga vädret. Temat glömde jag helt bort ett tag, men lyckades ändå få in två teman i mina bildserier

Tema: Runda blanka saker

Första temat blev "Runda blanka saker", och jag fick idén när jag stod bredvid ett antal ballonger, och en skallig herre passerade.

Tema: Mitt i steget

Detta tema dök upp på centralen, när jag studerade folket i rörelse.

Blixtbilder i färg

Det blev en hel del bra bilder under de få timmar vi var ute. Här kommer ett urval i färg, samtliga med blixt.

Traditionellt gatufoto

Givetvis fotograferade jag även en hel del svartvita bilder som jag trots allt föredrar. Ett och annat gatuporträtt slank med också.

Fotografer

Ett ständigt återkommande tema, när man träffar fotovänner, är "fotografer". Detta underliga släkte hamnar gärna i mer eller mindre smickrande situationer.

Taggar: gatufoto, workshop, fotokurser